Az Egészséges utcák (Healthy Streets) koncepciót részletesen is bemutató kiadvány 2019-ben jelent meg, a Járókelő kiadásában. A magyar nyelvű kézikönyv nem egyszerű fordítás, sokkal inkább a kritériumok adaptációja hazai viszonyokra, több budapesti kerület példáján keresztül. Bemutatója áprilisban zajlott, széles körű szakmai közönség előtt, Lucy Saunders brit közegészségügyi és közlekedési szakértő részvételével, aki részletesen ismertette elképzeléseit arról, hogy mitől lehet egészséges egy utca és mit nyer egy város, annak lakossága és fenntartói, ha mindezeket a szempontokat figyelembe veszi.

A kézikönyvet a 2019-es önkormányzati választásokra készülve a főpolgármester-jelöltek és a budapesti városvezetés számára is elérhetővé tettük. Illetve arra kértük őket, hogy programjukban keressenek helyet az Egészséges utcákról szóló komplex elképzelésnek. Hiszen a kiadvány alapvető elvárásokat és megoldásokat fogalmaz meg például a zajszennyezés csökkentésével vagy a levegőminőség javításával kapcsolatban. De olyan tényezőknek is figyelmet szentel, mint az infrastruktúra állapota, a biztonságérzet kialakítása a köztereken és a korszerűbb forgalomtervezés. A kézikönyv alkalmazása és elveinek érvényesítése mindenképpen garantálja, hogy bármely jelölt programja érvényes klímatűrő tervezési stratégiákat és korszerű városkultúrát kínáljon Budapest számára.

Két helyről, a Sétáló Budapest stábjától és Karácsony Gergelytől már támogató választ kaptunk.

Tarlós István főpolgármester válaszára még várunk.

„A programunkban (http://setalobudapest.hu/program) a városarculatról szóló fejezetben ez a törekvés eleve helyet kapott. Olyan alapvetésekről van szó, amelyek az utcán megforduló, az utcát használó városi ember nézőpontjából a lehető legjobban összefoglalják azt, amiről a Sétáló Budapest, az emberközpontú és fenntartható város szól. Természetes, hogy már akkor elfogadtuk a Járókelő ajánlatát, amikor azt még nem is kaptuk kézhez – remélem, kifogástalanul illesztettük be a programba.”

Puzsér Róbert, Sétáló Budapest

„Számomra nagyon szimpatikus az a megközelítés, amely minden, a közterületek kialakításával és fejlesztésével kapcsolatos döntést egy olyan szempontrendszer alá von, amelynek fókuszában az emberek és azok egészsége van, különböző üzemeltetési és műszaki szempontok helyett. Általában is azt gondolom, hogy a politikának az emberekről kell szólnia, így nem lehet ez másképpen az önkormányzati szinten sem.”

Karácsony Gergely, Párbeszéd

Hiszünk abban, hogy pártállástól függetlenül fontos lenne, hogy bármely jelölt nyilvánosan is támogassa az Egészséges utcák kínálta alternatívát.

Mi, a Járókelőnél igyekszünk személyes jó kapcsolatot kialakítani a várost üzemeltető cégekkel, közlekedési vállalatokkal és önkormányzatokkal, ezért akivel lehetett, egyeztettünk az évek alatt. Együttműködési megállapodást kötöttünk például a BKK-val, Veszprém városának vezetése pedig hivatalosan is igényt tart a Járókelő.hu szolgáltatásaira, ezzel is tehermentesítve saját ügyfélszolgálatát.

A Járókelő.hu önkéntes csapata egyébként hetedik éve közvetíti a lakosság panaszait a városi szolgáltatók és önkormányzatok felé országszerte, legyen szó akár elhanyagolt parkokról, rosszul működő közlekedési lámpákról vagy balesetveszélyes kátyúkról. Az évek alatt országossá vált szervezet több tucatnyi tagot számlál, és napi több száz lakossági jelzést, hozzászólást és hivatalos tájékoztatást kezel önkéntesek segítségével. A Járókelő.hu ugyanakkor jóval több egy online bejelentő felületnél. A Járókelő olyan tudatos állampolgárok közössége, akik abban érdekeltek, hogy az új dolgok létrehozása mellett a már meglévő értékeink fenntartására is fordítsunk figyelmet. Közösségünk abban hisz, hogy a lakókörnyezetünk állapotért mi magunk is felelősséggel tartozunk. Felületünk bárki számára korlátlanul hozzáférhető. Egy-egy panasz útja pedig az oldalon is átláthatóan követhető.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s