2023. NOVEMBER 24. – DECEMBER 10.


Az EGY MÁSIK DAMJANICH egy ideiglenesen kialakított városi tér, közösségi hely és programsorozat a Damjanich utca egyik szakaszán (Damjanich utca 45-47.) a Járókelő Közhasznú Egyesület szervezésében.
Négy héten át kínálunk programokat, közösségi eseményeket és elsősorban egy olyan emberközpontú városi közterületet, amely reméljük, sokak számára nyújt majd lehetőséget pihenésre, kikapcsolódásra, szórakozásra, együttlétre, és izgalmas alternatívát mutat arra, hogy mire is használhatjuk a közterületeinket. 
Hogy mi mindenre jó 6 parkolóhely? A La Lune Café előtti téren megmutatjuk nektek köztéri elemekkel, programokkal, ideiglenes kialakításokkal, amelyek hozzájárulnak, hogy élhetőbb, egészségesebb legyen ez a terület. Az átalakítás alapját az egyesületünk által Magyarországon meghonosított és aktívan képviselt Egészséges utcák várostervezési és -fejlesztési koncepció adja.

2023. SZEPTEMBER 17. 17.30-19.00


A legsérülékenyebb csoportok (idősek, mozgásukban korlátozottak, kisgyerekkel és babakocsival közlekedők) számára is hozzáférhető-e az akadálymentes közlekedés? Az utcáink és a tereink kialakítása során figyelembe vesszük-e az ő igényeiket? Milyen városi funkciók és szolgáltatások érhetőek el számukra és melyek azok, amelyek nem? Milyen kompromisszumokat kell hozniuk a mindennapjaik során, ha Budapesten belül útra kelnek?
A séta során a gyakorlatban is kipróbáltuk, milyen kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedni az V. kerületben, illetve a VIII. kerület egyes részeire is átsétáltunk.
A sétát vezette: Veress Luca, urbanista, a Járókelő Közhasznú Egyesület szakmai munkatársa. A sétán a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete tagjai is részt vettek közreműködőként, akik arról meséltek, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük a városi közlekedés során, és hogyan küzdik le ezeket.

2023. SZEPTEMBER 17. 15.30-17.00


Elérhető és hozzáférhető a város és annak szolgáltatásai minden közlekedő számára? Ki mivel közlekedik? Mindenki számára biztosított a biztonságos, akadálymentes, fenntartható és aktív közlekedés a fővárosban?

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői arról beszélgetTek, hogy a budapesti közlekedési hálózatnak milyen előnyei és milyen hiányosságai vannak, milyen infrastrukturális fejlesztésekre volna még szükség. Milyen kihívásokba ütköznek a városlakók különböző csoportjai a mindennapok során, ha útra kelnek. Milyen kompromisszumokat kell kötniük azoknak, akik mozgásukban korlátozottak, kisgyerekekkel közlekednek vagy éppen a fenntartható és aktív közlekedési módokat preferálják.

Résztvevők: Balogh Samu – várostervező, a főpolgármester kabinetfőnöke; Irmai Krisztián – a Lime Magyarországi vezetője; Ivicsics Borbála – hozzáférhetőségi referens, BKK-Budapesti közlekedési Központ; Vitézy Dávid – közlekedési szakértő; Veress Luca – urbanista, a Járókelő Közhasznú Egyesület szakmai munkatársa

Moderátorok: Bereczky Ákos – mikromobilitási szakértő; Lukács Máté – operatív vezető, Járókelő Közhasznú Egyesület

2023. AUGUSZTUS 13-14-15.


A Sziget fesztiválon kérdeztük a látogatókat, hogy szerintük milyen egy egészséges utca.

2023. JÚNIUS 3.


A Bartók Béla Boulvard-on kérdeztük a látogatókat, hogy szerintük mitől egészséges egy utca.

2023. MÁJUS 20.


Mennyire egészségesek Budapest belvárosi utcái? A séta során az érdeklődők megismerkedhettek az Egészséges utcák elképzelés gyakorlati megvalósulásaival Újlipótváros utcáin, közterein. Érintettünk olyan területeket, ahol a városfejlesztés sikeresnek mondható és szó volt arról is, hogy egy kevésbé egészséges utcában az indikátorok hiányosságának milyen hatása van az emberek életminőségére.

2022. NOVEMBER 26.


A 10 éves Járókelő ingyenes rendezvényekkel ünnepelte az évfordulót. Mennyire egészségesek Budapest belvárosi utcái? A séta során az érdeklődők megismerkedhettek az Egészséges utcák elképzelés gyakorlati megvalósulásaival Terézváros utcáin, közterein. Érintettünk olyan területeket, ahol a városfejlesztés sikeresnek mondható és szó volt arról is, hogy egy kevésbé egészséges utcában az indikátorok hiányosságának milyen hatása van az emberek életminőségére.

2022. OKTÓBER 9.


A Népszínház utcában nagyon sokan voltak kíváncsiak az Egészséges utcák koncepcióra. Vittünk magunkkal kvízt, amelyben saját utcájukat pontozhatták az érdeklődők a 10 indikátor alapján, volt Egészséges utcák terepasztal, amelynek segítségével át is rendezhették képzeletben a saját lakókörnyezetüket, és a polgármesternek is üzenhettek a Járókelő-stand látogatói.

2022. OKTÓBER 5.


A Járókelő szakmai munkatársa, Veress Luca és Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke városi sétát vezettek együtt a Járókelő és a Budapest Városháza közös eseményén. Az Egészséges utcák koncepciót mutatták be a városban már létező jó példákon keresztül. Az Egyetem térről indulva bebarangolták a Kálvin tér és a Rákóczi tér környékét, érintve a Mikszáth Kálmán teret is.

2022. SZEPTEMBER 24.


A Bartók Béla Boulvard-on kérdeztük a látogatókat, hogy szerintük mitől egészséges egy utca.